Heeft het paard natuurlijke gaven die het tot ondersteunende bron van de mens kunnen maken?
Mensen worden gefascineerd door paarden. Veel mensen zoeken het gezelschap van paarden op in de hoop dat dit hen op een of andere manier kan helpen bij het oplossen van hun problemen. Maar paarden zijn geen therapeuten. Wat maakt ze dan zo geschikt om in te zetten bij therapieën en ontwikkelingsprocessen? En wat is dat precies, equitherapie?
Equitherapie (SHP) door Dr. Ulrike Thiel e.a.
Het paard kan diverse gevoelens en reacties in ons losmaken. Het samen bewegen kan ons in een dialoog met hem brengen, waar lichaam, geest en ziel in gelijke mate bij betrokken zijn. Het motiveert mensen om zich open te stellen voor het therapeutisch of pedagogisch proces. Maar het paard is op zichzelf nog geen therapeut. Pas in de juiste context en samen met een deskundige therapeut kan het zijn natuurlijke kwaliteiten in het kader van een therapeutische relatie ontvouwen.
Equitherapie kan voor de cliënt de therapeutische processen aantrekkelijker maken en verdiepen. Onder meer autistische of ontwikkelingsvertraagde, hyperactieve kinderen, getraumatiseerde kinderen en kinderen met hechtingsproblemen zijn belangrijke doelgroepen van equitherapie. Maar ook onder meer bij jeugdigen en volwassenen met depressieve klachten, eetstoornissen, drugs- of andere verslavingsproblemen wordt equitherapie met succes toegepast.
Equitherapie (SHP) is een standaardwerk. Het bouwt voort op de meer dan 40 jaar oude traditie van wetenschappelijk georiënteerd therapeutisch paardrijden in Duitstalig Europa. Ulrike Thiel speelt hierin sinds een aantal jaren een voortrekkersrol in Europa.
Equitherapie (SHP) biedt een overzicht van verantwoord en systematisch gebruik van het paard in het kader van psychotherapeutische, pedagogische en psychosociale processen. Equitherapie (SHP) is een boeiend en omvattend naslagwerk voor paardenliefhebbers, therapeuten, cliënten en organisaties.
Over de auteur:
Dr. Ulrike Thiel is klinisch psychologe en psychotherapeute. Zij heeft verschillende opleidingen in therapeutisch rijden met succes gevolgd. Zij is bestuurslid van de Nederlandse Stichting Helpen met Paarden en in haar instituut HippoCampus worden sinds meer dan 10 jaar Equitherapeuten (SHP) opgeleid. In haar werk waarborgt zij de wetenschappelijke en ethische aspecten, en de klassieke idealen van de samenwerking tussen mens en paard.
www.equitherapie.org
Over haar werk:
"Haast niemand kan in zo'n mate van perfectie beschrijven, hoe we toegang kunnen vinden tot het paard en zijn psyche. Dr. Ulrike Thiel draagt met haar studie, haar immense kennis en ervaring wezenlijk bij aan de erkenning van het paard als dierbare en sensibele partner.”
Die Psyche des Pferdes -- Christine Stückelberger (Olympisch goud Dressuur)
"Deze respectvolle houding loopt als een rode draad door het boek. De auteur stimuleert de lezer om zich in het paard te verplaatsen, en ze beschrijft de relatie van ruiter en paard als een partnerschap tussen twee ongelijke wezens.”